Overdracht en uitgifte aandelen

Voor de overdracht of uitgifte van aandelen is een notariële akte vereist. De notaris kan jou hierbij helpen.

Wanneer een vennootschap wordt opgericht, zullen er aandelen moeten worden uitgegeven. Dit wordt geregeld tijdens de oprichting en meegenomen in de oprichtingsakte. Bij een bestaande vennootschap kunnen nieuwe aandelen worden uitgegeven of bestaande aandelen worden overgedragen. Dit gaat middels een leveringsakte van aandelen.

Aandelenoverdracht

De vennootschap die de aandelen uitgeeft, de verkoper en de koper zijn allen partij in de akte en zullen moeten tekenen voor de overdracht. Om het rechtsgeldig te maken is er erkenning nodig, dit wordt opgenomen in de akte.

Wanneer de vennootschap de levering heeft erkend, kan de nieuwe aandeelhouder de rechten die hij heeft verkregen uitoefenen. Gebeurt de erkenning niet, dan is de nieuwe aandeelhouder wel houder, maar heeft hij verder geen rechten. Wat kan betekenen dat hij geen stem-, vergader en dividendrecht heeft.

Bij een beursgenoteerde vennootschap gelden andere regels en is de tussenkomst van de notaris niet altijd verplicht.

Wij staan voor je klaar

Aandelenoverdracht en uitgifte van aandelen zijn ons heel vertrouwd. Bij Het Notarieel kunnen we je dan ook volledig adviseren als het gaat om levering van aandelen. Liever een beperkt recht overdragen? Dat kan, onze ondernemingsrecht specialisten zijn bekend met pandrecht en vruchtgebruik en zullen je begeleiden wanneer de blokkeringsregeling van toepassing is.