Het Notarieel Meppel - Notaris Lever

Testament en levenstestament

Is mijn testament goed geregeld? Heb ik ook een levenstestament nodig? En hoe handel ik een erfenis goed af?

Met deze vragen komen cliënten regelmatig bij ons binnen. Wij legden ze alvast voor aan Bart Lever, notaris bij Het Notarieel Meppel:

Bart vertelt: “Cliënten vragen vaak aan mij of ze een testament én een levenstestament nodig hebben. En of dat ook in één akte geregeld kan worden. Dat laatste is niet het geval, want deze akten zijn bedoeld voor verschillende levensmomenten.

In een testament neem je alle bepalingen op die ingaan als je er niet meer bent. Daarin regel je bijvoorbeeld wie je erfgenamen zijn en wat er na je overlijden met je bezittingen moet gebeuren. Voor de uitvoering van het testament wijs je een executeur testamentair aan, die na jouw overlijden deze zaken gaat regelen.

Heb je al een testament? Dan is het verstandig om deze regelmatig te laten controleren. Door veranderingen in de wet of in je eigen situatie kan het wenselijk zijn om het testament aan te passen. Maar ook om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om belasting te besparen. Wij controleren je testament kosteloos voor je, ongeacht bij welke notaris je het hebt laten opstellen.”

Een testament is er dus voor als je er zelf niet meer bent, maar een levenstestament is er voor als je zelf niet meer kunt. En daarom heb je ze beide nodig?

“Klopt”, zegt Bart, “Stel, er gebeurt iets waardoor je niet meer zelf kunt handelen. Bijvoorbeeld een ongeluk met langdurige gevolgen, of dementie. Je denkt er liever niet aan, maar als het je overkomt dan is het een rustig gevoel dat je iemand hebt aangewezen die namens jou mag handelen. Dát regel je in een levenstestament. Daarin leg je persoonlijke wensen vast en machtig je één of meer mensen die jouw belangen mogen behartigen als je zelf (tijdelijk) geen beslissingen meer kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan medische behandeling, de zorg voor je huisdieren of je financiën. Hiervoor wijs je de mensen aan die jij vertrouwt, zodat zij jouw zaken kunnen regelen op de manier zoals jij dat wilt. Op deze manier kun je bij ingrijpende situaties toch zelf de regie in handen houden.

Daarnaast helpen wij cliënten met het afwikkelen van zogeheten boedels. Hiermee wordt de hele nalatenschap bedoeld, namelijk alle bezittingen en schulden van de overledene. Als er een familielid komt te overlijden, dan heb je zelf niet altijd de tijd of de energie om dit allemaal uit te zoeken en te regelen. Wij helpen dan met raad en advies, zodat de nalatenschap daarna door de erfgenamen goed verdeeld kan worden.”

Dankjewel Bart, helder!

Wil jij ook weten of je deze zaken zelf goed geregeld hebt? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij ons op kantoor. Je bent van harte welkom!

Wij staan voor je klaar

Al meer dan 30 jaar zijn wij, notarisfamilie Lever, een bekend en vertrouwd begrip in Meppel en omgeving. Wij helpen je graag bij het juridisch goed vastleggen van afspraken en notariële documenten. Hierdoor kan jij je bezighouden met andere zaken.

Contactgegevens

T: 0522 - 252 721
E:  meppel@hetnotarieel.nl

Bezoekadres

Zuideinde 53
7941 GB Meppel

Plan je route

Postadres

Zuideinde 53
7941 GB Meppel

Overige gegevens

KvK: 04055919
BTW: NL 8068.73.383.B.01

Derdengelden Het Notarieel Meppel

ING bank: NL70 INGB 0006 8908 04
Rabobank: NL46 RABO 0341 8114 16