Hypotheekakte

De hypothecaire lening is de lening die je afsluit om de financiering van jouw droomhuis te regelen. De afspraken die daarbij horen, staan in de hypotheekakte.

In de meeste gevallen gaat de aankoop van een woning gepaard met het afsluiten van een hypotheek. In de hypotheekakte staat de hoogte van de lening. En je vindt er de afspraken die zijn gemaakt tussen jou en jouw geldverstrekker.

Onderpand

Sluit je een hypotheek af? Dan wil de geldverstrekker daar - naast rente en aflossing - iets voor terug. Namelijk de zekerheid dat je voldoet aan jouw verplichtingen. Om die zekerheid te krijgen, wordt het huis als onderpand aangewezen. Dit betekent dat, wanneer jij de betalingsverplichting niet meer kunt nakomen, de geldverstrekker het recht heeft het huis op een openbare veiling te verkopen. En met de veilingopbrengst wordt (een deel van) de schuld afgelost.

Wil je weten welke rechten en plichten voor jou van toepassing zijn? Neem dan gerust contact op. Onze medewerkers van de vastgoedafdeling kunnen in duidelijke en heldere taal uitleggen wat er van je verwacht wordt en wat de kosten zijn.

Oversluiten hypotheek

Je hoeft niet per se te verhuizen om kritisch over je hypotheek na te denken. Zelfs als je heerlijk op je plek zit en nog jaren van je woning wilt genieten, is het heel verstandig om je hypotheek eens opnieuw te bekijken. In sommige gevallen, kan het heel aantrekkelijk zijn deze over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Of een andere hypotheekvorm. Benieuwd of dit voor jou ook geldt? Je hypotheekadviseur zoekt dit graag voor je uit.

Passeer je hypotheekakte

Is het in jouw situatie voordelig om je hypotheek over te sluiten? Dan zal dit middels een hypotheekakte geregeld moeten worden. Neem in dat geval contact op met Het Notarieel. We plannen graag een afspraak in, om de nieuwe hypotheekakte te tekenen. Ook zorgen wij ervoor dat de huidige hypotheekakte wordt doorgehaald (royementsakte). En dat de nieuwe akte op de juiste manier wordt ingeschreven.