Bij de aankoop van een appartement, koop je eigenlijk een gedeelte van een groter gebouw; het appartementsrecht.
Je wordt mede-eigenaar van het gehele gebouw en je krijgt het exclusieve gebruiksrecht van je appartement. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke gedeelten. Denk daarbij aan de entree, het trappenhuis, de lift, enzovoort.
Het appartementsrecht ontstaat door een gebouw op te delen in meerdere ruimtes, die afzonderlijk van elkaar een andere eigenaar krijgen. Het splitsen van appartementsrechten. Het Notarieel kan je helpen dit juridisch goed te regelen.
De splitsing van een gebouw moet notarieel worden vastgelegd. Dit gaat middels een splitsingsakte. Deze wordt samen met de splitsingstekening ingeschreven bij het kadaster. Op de splitsingstekening worden de grenzen tussen de verschillende appartementen en gemeenschappelijke ruimtes aangegeven.
In de splitsingsakte staan onder andere de spelregels van het gebouw waar iedereen zich aan moet houden, welk bedrag je moet betalen en voor welk breukdeel. Doordat je appartementseigenaar wordt, word je van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren.
Een splitsingsakte is niet alleen van toepassing op een flatgebouw of appartementencomplex. Het kan ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld een winkelcentrum met meerdere winkelpanden.
Het Notarieel is bekend met alle vormen van splitsingsakten en splitsingstekeningen. Neem contact met één van onze specialisten voor advies en begeleiding.