Soms werkt het niet meer. En zit er niks anders op dan uit elkaar te gaan.
Wanneer jullie relatie eindigt, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Het verdelen van de gezamenlijke schulden en bezittingen en het herzien van je testament bijvoorbeeld. Om dit in goed overleg te doen, kun je de hulp van een notaris inschakelen.
Want, hoe werkt de verdeling van een koopwoning, waar jullie beide eigenaar van zijn? Bij het verdelen van onroerend goed, zoals een huis, is tussenkomst van een notaris zeker nodig.
Als jullie gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, is het belangrijk om jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te ontbinden. Dit kan complex zijn, maar wij staan klaar om je te begeleiden.
Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kan helpen om de communicatie tussen beide partijen te vergemakkelijken. Wij hebben expertise in het familierecht en kunnen ervoor zorgen dat alles volgens de wet gebeurt, wat bijdraagt aan een soepele ontbinding van de huwelijkse voorwaarden.
Hebben jullie een samenlevingscontract? Controleer eerst welke afspraken daarin zijn opgenomen over de verdeling van (privé) bezittingen en schulden, zodat je goed voorbereid bent. Bij de meeste samenlevingscontracten eindigt de overeenkomst automatisch zodra jullie niet meer samenwonen, maar dit kan problematisch zijn als jullie nog op hetzelfde adres staan ingeschreven. Om juridische onduidelijkheid te voorkomen, is het aan te raden om schriftelijk aan te geven dat jullie het contract beëindigen en om de verdeling van gezamenlijke bezittingen en schulden vast te leggen. Het kan verstandig zijn om dit via een notaris te doen, die de ontbinding kan bevestigen en ervoor kan zorgen dat alles juridisch juist is geregeld.
Waarom moet ik mijn testament aanpassen als we uit elkaar gaan? Een echtscheiding of relatiebreuk is een leven veranderende situatie die vraagt om een herziening van je testament. We raden aan om dit minimaal elke vijf jaar te controleren of bij belangrijke levensgebeurtenissen. Als je dit niet controleert en wijzigt, bestaat de kans dat je nog steeds elkaars erfgenaam bent. Of dat jouw ex-partner, via gezamenlijke kinderen, jouw vermogen erft. Ondanks dat jullie niet meer samen zijn.
Besluiten jullie dat jij of jouw (ex)-partner volledig eigenaar van jullie woning wordt? Dan zal de notaris een akte van verdeling opmaken. Hierin staan de afspraken die jullie gemaakt hebben over de (nieuwe) eigendomsverhouding, hypotheekschuld en eventuele overwaarde.
Besluiten jullie het huis te verkopen? Dan heb je geen akte van verdeling nodig. In dat geval verkoop je de woning en verdelen jullie de opbrengst, zoals jullie dat afgesproken hebben.
Gezamenlijke bezittingen zijn activa die tijdens de relatie zijn verworven, zoals de gezamenlijke woning, bankrekeningen, en waardevolle persoonlijke spullen. Deze worden meestal gelijk verdeeld, maar dit kan variëren afhankelijk van de situatie en de behoeften van beide partners.
Gezamenlijke schulden omvatten hypotheken, leningen, en creditcardschulden. Maak een overzicht van alle schulden en bespreek hoe deze verdeeld worden. Documenteer de afspraken schriftelijk en overweeg professionele hulp om juridische complicaties te voorkomen.
Een notaris kan je helpen bij het verdelen van de vermogensgemeenschap en het correct afhandelen van de huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst, onder andere door:
Hulp nodig bij de verdeling, het herzien van je testament of over jullie samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden? Neem contact met ons op om er zeker te van zijn dat jullie alles goed geregeld hebben.