De hypothecaire lening is de lening die je afsluit om de financiering van jouw droomhuis te regelen. De afspraken die daarbij horen, staan in de hypotheekakte. Dit document is onmisbaar om de afspraken tussen jou en je geldverstrekker officieel vast te leggen. Maar wat houdt een hypotheekakte precies in, wat staat erin, en hoe verloopt het proces?
Een hypotheekakte is een officieel document dat door een notaris wordt opgesteld wanneer je een hypotheek afsluit. Hierin staan alle afspraken tussen jou en de geldverstrekker vastgelegd, zoals de hoogte van de lening, de rente, en de looptijd. De akte wordt ondertekend bij de notaris en vervolgens ingeschreven in het Kadaster, zodat het juridisch bindend is.
De hypotheekakte bevat belangrijke informatie over jouw hypotheek, waaronder:
Deze afspraken zorgen voor duidelijkheid tussen jou en de bank, zodat beide partijen weten wat hun rechten en plichten zijn.
Een hypotheekakte is altijd nodig wanneer je een hypotheek afsluit. Zonder dit document kan de geldverstrekker geen recht vestigen op jouw woning als onderpand. Dit geldt zowel bij de aankoop van een nieuwe woning als bij het oversluiten van een bestaande hypotheek of het verhogen van je lening, bijvoorbeeld voor een verbouwing.
Het proces van het afsluiten van een hypotheek en het opstellen van de hypotheekakte verloopt meestal als volgt:
In sommige gevallen kan het voorkomen dat het tekenen van de hypotheekakte wat langer duurt dan de uiterste passeerdatum die in de hypotheekofferte staat. Als dat gebeurt, kun je de offerte vaak verlengen door een bereidstellingsprovisie te betalen. Dit geeft je de zekerheid dat je nog steeds van het rentevoorstel kunt profiteren, zelfs als de rentes inmiddels zijn gestegen.
Je betaalt de notaris een bedrag aan kosten voor de hypotheekakte. Die kosten zijn bedoeld voor de inschrijving van je hypotheek in het Kadaster en voor de diensten van de notaris. De kosten die je maakt voor de hypotheekakte zijn fiscaal aftrekbaar. Daarbij is de voorwaarde dat je de hypotheek gebruikt voor het financieren van een woning die je hoofdverblijf is (of een verbouwing of verduurzaming van die woning) en dat de hypotheek geldt als eigenwoningschuld (je lost er in 30 jaar op af). Sluit je een extra aflossingsvrije hypotheek af voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan los je de hypotheek niet in 30 jaar af en geldt dit niet als eigenwoningschuld. De kosten voor de hypotheekakte zijn dan niet aftrekbaar.
Wil je meer weten over de hypotheekakte of heb je vragen over jouw specifieke situatie? We staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies en wij begeleiden je stap voor stap door het proces.