Gaan jullie trouwen of ga je samen een geregistreerd partnerschap aan? Dan zijn een aantal rechten en plichten in de wet geregeld. Als je hier invloed op wilt hebben, dan kun je dit vastleggen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.
Jullie kiezen voor een toekomst samen. Dan is geluk het allerbelangrijkst. Dat reikt ver boven al het geld en de spullen die jullie al dan niet samen hebben. Toch is het van belang de zaken goed te regelen. Je trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had ook van jou blijven en dit geldt ook zo voor je partner. Met huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden regelen jullie onder andere welke bezittingen en schulden van jullie gezamenlijk zijn. En welke je apart houdt.
Met ingang van 1 januari 2018 zijn de regels van het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Wie vóór 2018 is getrouwd en geen huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen, is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Het gehele vermogen (bezittingen en schulden) zijn gezamenlijk eigendom van beide echtgenoten. Ieder is voor de helft eigenaar.
Vanaf 1 januari 2018 geldt een ander wettelijk stelsel. Namelijk de beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je voorafgaand aan het huwelijk bezit, blijven vaak privébezit. Alles wat tijdens jullie huwelijk ontstaat, wordt vaak gezamenlijk eigendom. Daar zijn jullie beiden voor de helft eigenaar/schuldenaar van. Maar er staan ook veel uitzonderingen in de wet.
Bovenstaande wet- en regelgeving is ook van toepassing voor stellen die een geregistreerd partnerschap aangaan.
Deze nieuwe regels kunnen de zaken best ingewikkeld maken. Kan geen kwaad dus, om eens goed na te denken over de zakelijke kant van het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Neem vrijblijvend contact op met één van onze familierecht specialisten. Zij denken met jullie mee. En adviseren op basis van jullie persoonlijke situatie.