Maaike Hagens, onze toegevoegd notaris

Op woensdag 17 mei is Maaike Hagens beëdigd door de Rechtbank Arnhem tot toegevoerd notaris. Een belangrijke mijlpaal in haar carrière! Wij vroegen Maaike wat dit voor haar functie en voor haarzelf betekent.

Maaike, toegevoegd notaris zijn; wat houdt dat precies in?

“Als toegevoegd notaris heb je dezelfde taken en bevoegdheden als de notaris. Alleen is de notaris de ondernemer op het notariskantoor en is de toegevoegd notaris altijd in loondienst. De mogelijkheid om toegevoegd notaris te zijn is in 2013 aan de functies in ons vakgebied toegevoegd. Deze regeling biedt meer kansen aan kandidaat-notarissen die (nog) geen notaris kunnen of willen zijn. Als toegevoegd notaris heb je namelijk wel dezelfde wettelijke bevoegdheden als de notaris en je mag zelf akten passeren. En indien er op het kantoor waar je werkt de mogelijkheid komt om toe te treden als partner en je hebt er oren naar om ook zelfstandig ondernemer te worden, dan zou je als toegevoegd notaris later alsnog notaris kunnen worden.”

Wat betekent die beëdiging voor jouw functie?

“Met de beëdiging zweer ik niet alleen trouw aan de Grondwet, maar beloof ik tevens dat ik me aan de plichten en regels van het notarisambt houd. Denk daarbij aan de geheimhoudingsplicht, de verplichte onpartijdigheid en aan integriteit bij het verrichten van mijn werkzaamheden. Dat is voor mijn cliënten een geruststellende wetenschap, want zij leggen hun vertrouwelijke vragen dagelijks in mijn handen.”

Waar gaan die vragen over?

“Ik heb binnen het notariaat gekozen voor de vakgebieden particulier en commercieel vastgoed. Dat houdt in dat ik het ene moment een cliënt aan tafel heb die een woning heeft gekocht en het andere moment met een vastgoedbedrijf meedenk over projectontwikkeling. Die afwisseling maakt mijn vak heel boeiend en divers. Ik hou ervan om oplossingen te bedenken waar ik mensen echt mee kan helpen, dat geeft mij enorm veel voldoening!”

En privé? Doe je daar ook nog leuke dingen?

“Ja hoor (met een glimlach), privé woon ik samen met Matthijs in Deventer en hou ik van uiteten gaan, koken en op vakantie naar Italië gaan. Dus dat zit wel goed!”