Als je komt te overlijden worden jouw bezittingen en vermogen verdeeld over jouw erfgenamen. Als ze dit ontvangen moeten zij hierover erfbelasting betalen. De hoogte van de erfbelasting hangt af van het bedrag wat je nalaat ofwel hoe hoger je vermogen, hoe hoger de erfbelasting zal zijn ofwel de vraag is hoe kun je je vermogen verlagen.
Ook is het goed om te weten dat de erfbelasting verschillende tarieven en vrijstellingen hanteert. Ofwel hoe meer erfgenamen, hoe meer je gebruik kunt maken van de vrijstellingen (iedere persoon heeft een vrijstelling) en de ene persoon, zoals een partner of kind, heeft weer hogere vrijstellingen en een voordeliger tarief dan een broer of zus. (Belastingdienst, 2025)
Er zijn een aantal manieren om erfbelasting te besparen:
In een testament kun je afspraken vastleggen die erfbelasting bijvoorbeeld kunnen uitstellen, verminderen of waarbij je bespaart op erfbelasting, denk bijvoorbeeld aan:
Heb jij geld op een spaarrekening (liquide) en heb je dit geld niet (meer) nodig dan is een goede en veelgebruikte manier om erfbelasting laag te houden door het doen van schenkingen. Door het doen van schenkingen zal je vermogen namelijk lager worden.
Schenken doe je tijdens je leven, aan bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen. Het is hierbij belangrijk om gebruik te maken van de vrijstellingen van schenkbelasting. Voor kinderen geldt bijvoorbeeld een jaarlijkse vrijstelling maar ook is er sprake van een eenmalige verhoogde vrijstelling. De eenmalige verhoogde vrijstelling mag worden gebruikt voor kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, of, als je kind ouder is dan 40 jaar, maar de partner van jouw kind heeft de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar nog wel, dan kan je ook gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook. Is dat geen leuk cadeau?
Heb jij geen geld op een spaarrekening (liquide) maar heb je al je vermogen in de “stenen” ofwel je bezit bijvoorbeeld een woning zonder hypotheek. Dan kun je ook schenken op papier.
Een schenking op papier is een slimme manier om te schenken zonder dat je meteen het geld overmaakt. Je legt de schenking vast in een notariële akte, ook wel een schenkingsakte genoemd. In deze akte spreek je af dat het bedrag pas na jouw overlijden wordt uitbetaald aan de ontvanger. Het geld blijft dus op jouw rekening staan en kun je gewoon blijven gebruiken.
Wel is het belangrijk om te weten dat je jaarlijks rente moet betalen over het geschonken bedrag aan degene die de schenking ontvangt en ook mogen/moeten alle partijen dit opgeven in hun inkomstenbelasting.
Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is het raadzaam om deze regelmatig te laten controleren. Ze bepalen niet wie jouw erfgenamen zijn, maar wél hoe groot jouw nalatenschap is en hoeveel erfbelasting er uiteindelijk betaald moet worden.
Soms kun je met een kleine aanpassing in je huwelijkse voorwaarden erfbelasting besparen. Bijvoorbeeld door af te spreken dat bij het einde van het huwelijk door overlijden jullie vermogen gelijk wordt verdeeld. Dit is vooral voordelig als het meeste vermogen op naam van één partner staat. Komt de “rijkste” partner als eerste te overlijden? Dan zorgt zo’n verdeling ervoor dat zijn of haar nalatenschap kleiner wordt, waardoor de erfbelasting daalt.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om in jouw situatie erfbelasting te besparen? Neem dan gerust contact met ons op.