We kennen allemaal het gezegde: beter een goede buur dan een verre vriend. Maar wat als je buurman een enorme boom plant die jouw hele tuin in de schaduw zet? Of als zijn haan je elke ochtend om zes uur wakker kraait? Wat mag wel en wat mag niet volgens het burenrecht?
Je hebt het recht om jouw eigendom te gebruiken zoals jij dat wilt. Maar dat betekent niet dat je anderen zomaar mag hinderen. Hinder kan van alles zijn: geluidsoverlast, stank, rook, fel licht of een muur die jouw uitzicht blokkeert.
Soms moet je hinder accepteren. Bijvoorbeeld als je buren een keer een barbecue aansteken of aan het verbouwen zijn. Maar als de hinder te ernstig of langdurig is, kun je stappen ondernemen. Kom je er met je buren niet uit? Dan kun je naar de rechter stappen om de hinder te laten stoppen.
Niet alles wat jij als hinder ervaart, is ook onrechtmatig. De rechter kijkt naar verschillende dingen:
Als je naast een boerderij gaat wonen, dan hoort de geur van mest erbij. Dit wordt dan (naar verwachting) niet als onrechtmatige hinder aangemerkt. Maar als je in de stad woont en de buren laten hun haan iedere ochtend luid kraaien, dan kan dat wél onrechtmatige hinder zijn.
Veel burenruzies gaan over bomen, struiken en heggen. Er zijn regels over hoe dicht bij de erfgrens je iets mag planten:
Als een boom of struik te dicht bij de erfgrens staat, kan je buurman vragen om deze te verwijderen. Maar als de boom er al langer dan 20 jaar staat en de buren nooit hebben geklaagd, mag hij blijven staan. Dit heet verjaring.
Heb je last van overhangende takken van de buren? Dan mag je hen vragen om ze te snoeien. Doen ze dat niet, dan mag je dit zelf doen. Wortels die jouw tuin binnendringen, mag je zonder toestemming weghalen. Let wel op: als het snoeien de boom beschadigt, mag het niet zomaar.
En wat als er een appel uit de boom van de buren in jouw tuin valt? Goed nieuws: die is van jou!
Wil je een boom of heg toch dichter bij de erfgrens planten? Maak dan afspraken met je buren en laat dit vastleggen bij de notaris. Zo voorkom je problemen in de toekomst, bijvoorbeeld als je buren verhuizen.
Andersom geldt ook: als een nieuwe buurman vraagt om beplanting te verwijderen die er al jaren staat, hoeft dat misschien niet. Door verjaring kan er een situatie zijn ontstaan die de buurman moet accepteren. Een notaris kan je hier meer over vertellen.
Veel burenruzies ontstaan door miscommunicatie. Heb je last van hinder of overhangende takken? Ga eerst in gesprek. Kom je er samen niet uit? Dan kan een notaris je helpen om afspraken vast te leggen. Zo blijft de weg naar de rechter onbewandeld en blijft de buurt gezellig.