Notarieel_Groepsfoto_01

Een stevig fundament

Sinds kort is Pieter Goudriaan toegetreden als partner van Het Notarieel in Zwolle. Een notariskantoor dat sinds 2006 gevestigd is aan de Eekwal en dat een fullservice concept biedt voor zakelijke en particuliere cliënten. Wij vroegen Pieter waarom hij voor dit vak en zijn recente aansluiting als partner heeft gekozen.

Pieter Goudriaan: “Toen ik me ging oriënteren op mijn studie stond één ding voor mij bovenaan. Ik wilde later graag iets doen met vastgoed. Zo kwam ik op de universiteit bij de studie notarieel recht uit, waar ik mijn hart kon ophalen aan de vakken die specifiek op dit rechtsgebied zitten.”

En, klopte zijn keuze? Pieter: “Tijdens mijn studie vond ik alles wat over vastgoed ging direct het allerleukst. Het is gewoon een heel dynamisch vakgebied, er gebeurt altijd wel wat en als notaris kun je gericht juridisch meedenken en adviseren. Vaak ligt er een bepaald plan op tafel waar diverse partijen bij betrokken zijn, en waar de notaris de juridische vormgeving voor mag doen. Het actief meedenken in dat proces en het sparren is het leukst. Bijvoorbeeld een bouwproject. Wat zijn de afspraken die er al liggen? Hoe is het bouwplan opgezet? Komen er koop, huur of commerciële ruimten in het project? Is er goed nagedacht over de verschillende belangen die er tussen de eigenaren onderling kunnen zijn? Je bent daarin een verbindende schakel en dat geeft veel voldoening.”

Een mooie tijd

Met het diploma op zak ging Pieter de arbeidsmarkt op. Dat viel eind 2012 niet mee. Ons land zat middenin de kredietcrisis, de huizenmarkt stagneerde en de werkgelegenheid bij notariskantoren was schaars. Er waren meer dan 100 e-mails voor nodig om Pieter aan boord van het notariaat te krijgen. Hij kreeg veel enthousiaste reacties, maar er was nergens plek voor een startende kandidaat-notaris. Pieter: “Via een studievriendin hoorde ik dat er bij een notariskantoor een plek vrij kwam voor een notarisklerk vastgoed. Ik solliciteerde, werd aangenomen en zo begon in januari 2013 mijn carrière in het notariaat.” Een mooie tijd, want in diezelfde periode leerde hij Marlies kennen, met wie hij inmiddels twee prachtige kinderen heeft: Sam (5) en Luna (2).

Gedurende acht jaar werkte Pieter met veel plezier op de onroerend goed afdeling. Hij hielp zowel particulieren als ondernemers, handelde diverse nieuwbouwprojecten af en was een vast aanspreekpunt voor financieel adviseurs en makelaars. Ondertussen kroop het ondernemersbloed en wilde hij graag notaris worden. En toen adverteerde Het Notarieel eind 2020 met: “Wil jij notaris worden? Dan komen wij graag met jou in contact!” En zo geschiedde.

Werk-privé balans

“Na een paar gesprekken waren we er samen snel uit. Op 1 maart 2021 startte mijn loopbaan bij Het Notarieel. Ik werd ingewerkt op de afdeling Particulier Vastgoed, waar ik door het plotselinge overlijden van een collega diens taken onverwachts moest overnemen. Een schok voor ons bedrijf en een situatie waar je vooraf natuurlijk geen rekening mee houdt. Maar soms kan er uit iets verdrietigs ook iets moois voortkomen, want nu ben ik nog steeds trotse afdelingsleider van het team Particulier Vastgoed en sta ik opgesteld als sparringpartner voor complexe vraagstukken bij Commercieel Vastgoed. Genoeg te doen!” glimlacht Pieter.

Blijft er ook nog tijd over voor privé? “Jazeker!” stelt Pieter me gerust, “Het Notarieel is een moderne, flexibele organisatie, wat betekent dat ik minimaal 1 dag in de week thuis werk. Mijn agenda wordt zo gepland dat ik meestal op tijd thuis ben om met mijn gezin te eten. Als er dan nog iets gedaan moet worden, dan kan dat prima als de kinderen in bed liggen.”

Groot en klein tegelijk

Én recent dus toegetreden als zesde partner binnen Het Notarieel in Zwolle; je kunt wel van een vliegende start spreken. En dat bij een bedrijf dat recent twee awards in de wacht sleepte voor het grootste onafhankelijke notariskantoor van Nederland. Het concern breidde in minder dan negen jaar haar organisatie uit naar acht kantoren en heeft een voortschrijdende groeiambitie. Had dit ook invloed op Pieters keuze?

Pieter: “Het Notarieel past bij mij omdat het groot en klein tegelijk is. Groot, omdat we binnen alle rechtsgebieden adviseren en een diversiteit aan specialismen in huis hebben. Die expertise wordt door alle kantoren benut en dat zorgt ervoor dat we overal voor elke klantvraag een antwoord in huis hebben. En klein, omdat je lokaal actief bent in je eigen stad. Daar doe je je zaken, daar sta je langs het voetbalveld en daar ga je naar de plaatselijke businessclubs. Gewoon, zoals notarissen het vroeger al deden en vandaag de dag nog steeds doen. Lokaal maatschappelijk betrokken zijn en ‘buiten’ je gezicht laten zien, zodat de drempel om ons aan te spreken en een vraag te stellen laag is. Dat vind ik heel belangrijk; dat we benaderbaar en toegankelijk zijn voor particulieren en ondernemers.”

“Op ons kantoor in Zwolle werken specialisten op elk rechts- en werkgebied. Niet alleen de notariële rechtsgebieden, maar ook onze backoffice is hier gevestigd. Die backoffice staat opgesteld voor al onze kantoren en ondersteunt de kantoren in de bedrijfsvoering. Denk daarbij aan WWFT en AVG vraagstukken, de boekhouding, ICT, communicatie, officemanagement, telefonie en personeelszaken. Daardoor word ik zo min mogelijk belast met ‘regelzaken’ die bij het ondernemerschap komen kijken, waardoor ik me maximaal kan focussen op particulier en commercieel vastgoed. Dat is mijn vak en daar haal ik mijn energie uit,” aldus Pieter.

De toekomst belooft wat

De toekomst bij Het Notarieel ziet er voor Pieter veelbelovend uit. Momenteel is hij druk bezig om de benoemingsprocedure tot notaris te doorlopen. De dynamiek waar hij in 2012 toen hij afstudeerde van droomde, is nu zijn dagelijkse praktijk en hij kan zijn hart ophalen aan alle uitdagingen die voor hem liggen. Want uitdagingen zijn er volop in zijn branche. Ook notarissen moeten flink aan de bak om mee te gaan met eigentijdse wensen van cliënten. Lukt dat een beetje?

“Een beetje?”, lacht Pieter, “wij zijn één van de koplopers als het gaat om toekomstgerichte oplossingen. Robotisering en digitalisering zijn onderwerpen die hier hoog op de agenda staan. Doordat we met alle onze kantoren samenwerken is er automatisch slagkracht om hierin te investeren. Er lopen intern verschillende projecten, onder de verzamelnaam Best Practice, waarmee we dit voor al onze kantoren onderzoeken en faciliteren en waar ik leiding aan geef. Zo zetten we onze systemen en processen optimaal neer. En dat merkt de cliënt, want daardoor kunnen wij goed, snel én op een moderne manier op de klantvraag anticiperen.”

Dat klinkt goed! En blijft er dan nog wat te wensen over? Pieter: “Ik wil zelf gespecialiseerd blijven in het onroerend goed. Dan kun je denken aan complexe splitsingen, gebiedsontwikkelingen, nieuwbouwprojecten en bedrijfsvastgoed. Onze organisatie heeft daar ook behoefte aan, aan specialisten die mee kunnen denken met klanten en relaties op het allerhoogste niveau. Maar ook is het hartstikke leuk om de akte te tekenen met de particuliere klant die een huis koopt. Ook daar proberen we elke keer een mooi en bijzonder moment van te maken. We hebben alle kennis en kunde in huis en hechten erg veel waarde aan het persoonlijke contact met de klant. Zo sluit je niemand uit en kan iedereen bij ons terecht.”