Wil je een dierbare of een goed doel financieel ondersteunen? Met een schenking kun je niet alleen iemand blij maken, maar ook zelf profiteren van belastingvoordelen. Het is wel belangrijk om je schenking goed te regelen. We gaan hierna in op de schenking van geld. Op een schenking in goederen (in natura) gaan we een andere keer in.
Elk jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. In 2025 gelden de volgende vrijstellingen:
Schenk je meer dan deze vrijgestelde bedragen, dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen over het meerdere. Het tarief hiervan hangt af van jullie onderlinge relatie en de hoogte van het geschonken bedrag. Zo geldt voor een schenking aan je kind tot €154.197 een tarief van 10%; vanaf dat bedrag geldt een tarief van 20%.
Hoewel je een schenking zelf kunt regelen, biedt een notariële akte extra zekerheid. Met een notaris kun je specifieke wensen/voorwaarden vastleggen, zoals het schenken onder bewind, waarbij een bewindvoerder wordt benoemd, die toeziet op het gebruik van de schenking. Dit is vooral handig als je wilt dat het geld voor een bepaald doel wordt gebruikt. Ook kun je een schenking herroepelijk (terug te draaien) maken. Terwijl bij de schenking onder bewind en de herroepelijke schenking een notariële akte raadzaam is, is bij een schenking op papier, waarbij de schenking pas wordt uitgevoerd bij het overlijden van de schenker, een notariële akte verplicht.
Als ontvanger ben je belastingplichtig voor de schenkbelasting en dus verantwoordelijk voor het doen van aangifte schenkbelasting wanneer de schenking boven de vrijstelling uitkomt. Dit moet je vóór 1 maart van het jaar volgend op het jaar van schenking doen. Dit kun je eenvoudig online regelen via de website van de Belastingdienst of je besteedt dit uit aan de notaris.
Wil je meer informatie over schenken of direct een schenking vastleggen? Bij Het Notarieel staan we voor je klaar om je te adviseren en te begeleiden, zodat je met een gerust hart kunt schenken.