Voogdij is een juridische regeling waarmee je bepaalt wie de zorg en opvoeding van je minderjarige kinderen op zich neemt als jij en je partner onverwacht komen te overlijden. Deze verantwoordelijkheid kan worden toevertrouwd aan één of twee personen en leg je vast in je testament of via het gezagsregister van de rechtbank. Dit geeft gemoedsrust, omdat je zeker weet dat je kinderen in goede handen zijn.
Hoewel het geen prettig onderwerp is, is het belangrijk om na te denken over wie er voor je kinderen zorgt als jij er niet meer bent. Zonder vastgelegde afspraken zal de rechter een beslissing nemen, wat mogelijk niet aansluit bij jouw wensen. Door vooraf een voogd te benoemen via een notaris of de rechtbank, zorg je ervoor dat je kinderen een veilige en vertrouwde omgeving behouden, zelfs in moeilijke omstandigheden.
Het vastleggen van de voogdij over je kinderen is geen ingewikkelde kwestie. Bij de rechtbank kan dit via het gezagsregister. Met een modelformulier benoem je de voogd. Belangrijk om te weten is dat de benoeming openbaar is. Iedereen kan dus inzien wie de voogd wordt van jouw kinderen als je komt te overlijden. Bij de rechtbank kan je alleen de voogd benoemen. Andere belangrijke onderwerpen kan je hier niet in vastleggen.
Bij de notaris kan je meer vastleggen dan alleen de voogdij. In je testament kan je al je wensen vastleggen. Dit kan ook voordat het kind is geboren. Je kan dus onder andere bepalen waar je kinderen gaan wonen: bij de voogd of bij iemand anders. Laat je een erfenis achter? Dan kan je de voogd of een ander persoon het bewind laten voeren. De bewindvoerder zorgt er dan voor dat het geld, wat je kinderen van jou verkrijgen, beheerd wordt tot een door jou gekozen leeftijd. Het bewind voorkomt dat je kind op jonge leeftijd roekeloos met jouw nalatenschap omgaat.
Alles wat je met de notaris bespreekt blijft geheim. Leg je de voogdij vast in je testament, dan wordt dit pas openbaar gemaakt als je komt te overlijden. De voogd kan dit dan inzien en de kinderen opvoeden op de manier zoals jij dat voor ogen had.
De verantwoordelijkheden verschillen afhankelijk van of je alleen voogd bent of gezamenlijk met een andere persoon:
Als je bent aangewezen als voogd, maar deze taak niet kunt of wilt uitvoeren, kun je dit aangeven. De rechtbank zoekt in dat geval naar een andere geschikte voogd of belast een instelling met de voogdij. Het belang van het kind staat hierbij altijd voorop.
Als voogd ben je verantwoordelijk voor het zorgvuldig beheren van de financiële middelen van het kind:
Wanneer krijgt een kind een voogd?
Een voogd wordt benoemd wanneer ouders hun gezag niet meer kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld na hun overlijden.
Moet ik iets doen als ik als voogd ben aangewezen?
Pas wanneer je daadwerkelijk de voogdij op je neemt, onderteken je een bereidheidsverklaring bij de rechtbank.
Hoe kan ik een voogd aanwijzen voor mijn kinderen?
Dit kan via een notariële akte of door registratie in het gezagsregister. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wil je een voogd aanwijzen of heb je vragen over voogdij? Neem contact op met een van onze specialisten of raadpleeg het gezagsregister. Bij Het Notarieel staan we klaar om je te helpen met het vastleggen van jouw wensen en het bieden van juridisch advies.