Verhuizen naar het buitenland is spannend, maar ook een groot avontuur. Je laat misschien familie en vrienden achter, maar ook de vertrouwde Nederlandse regels en gewoontes. En terwijl je misschien vooral denkt aan het nieuwe huis of werk, is het ook belangrijk om stil te staan bij de juridische kant van de verhuizing. Want zodra je Nederland verlaat, verandert er een hoop op het gebied van belasting, erfenissen en juridische documenten. Wat moet je nu echt (notarieel) regelen voordat je vertrekt?
Een levenstestament (notariële volmacht) is een veelzijdig document dat van pas kan komen als je van plan bent langdurig in het buitenland te wonen.
In een levenstestament (notariële volmacht) kun je bepalen dat je een familielid, vriend of andere vertrouwenspersoon direct (terwijl je wilsbekwaam bent) de bevoegdheid geeft om belangrijke zaken in Nederland voor je te regelen, zowel op juridisch als financieel gebied. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van bankrekeningen, het verhuren van een woning, of het regelen van belastingaangiftes wanneer je zelf niet fysiek aanwezig bent.
Ook kun je in een levenstestament (notariële volmacht) vastleggen wie jouw persoonlijke en medische belangen behartigt, mocht je door ziekte of een ongeval zelf geen beslissingen meer kunnen nemen. Je geeft dan aan wie namens jou beslissingen mag nemen als je wilsonbekwaam wordt. Zo zorg je ervoor dat zowel je zakelijke als persoonlijke belangen goed geregeld zijn, zelfs in onvoorziene omstandigheden.
Als je een testament in Nederland hebt opgesteld, is het goed om te weten dat dit in sommige landen niet altijd geldig is. Elk land heeft zijn eigen regels rond erfrecht en eigendomsrecht. Controleer daarom met een notaris (of een persoon me ten soortgelijke functie) uit het land waar je naar toe gaat emigreren of jouw Nederlandse testament nog steeds geldig is in het land waar je naartoe verhuist. In sommige gevallen is het verstandig om naast je Nederlandse testament een lokaal testament op te stellen, zodat alle bezittingen volgens jouw wensen worden verdeeld en er geen juridische conflicten ontstaan.
Tip: Dit is vooral belangrijk als je naar een land buiten de EU verhuist, zoals de Verenigde Staten of Aziatische landen, waar erfrechtregels vaak sterk kunnen afwijken van de Europese regelgeving.
Bij een verhuizing naar het buitenland verandert vaak ook je belastingpositie, en dat kan grote gevolgen hebben. In Nederland betaal je bijvoorbeeld belasting over je wereldinkomen, maar dat kan anders worden als je officieel in een ander land gaat wonen. Een gesprek met de belastingadviseur kan je helpen om de juiste stappen te nemen, zeker als je inkomen uit vastgoed of andere activa in Nederland hebt.
Vertrekken uit Nederland is meer dan het inpakken van je koffers. Door vooraf goed stil te staan bij juridische en notariële zaken, zorg je ervoor dat je ook op de lange termijn zonder zorgen kunt genieten van je nieuwe thuis in het buitenland. En met een notaris die de weg wijst, kom je een heel eind – zodat jij je kunt richten op het avontuur dat voor je ligt.