Een eerste huis kopen. Wat leuk! Maar het is ook erg spannend. Het is een belangrijk moment in je leven en er komt veel bij kijken.
Een eerste huis kopen kost geld. Er zijn een aantal stappen die je moet zetten om je financiële plaatje voor de aankoop van je eerste huis in kaart te brengen. Stel jezelf alvast de vraag hoeveel je kan betalen en hoeveel je wil betalen. Zorg er ook voor dat je genoeg geld overhoudt voor vaste lasten, boodschappen en leuke dingen zoals vakantie, hobby’s en sport.
Het is daarom verstandig om al vroeg een een hypotheekadviseur in te schakelen om te bepalen hoeveel je kunt lenen en wat de maandlasten zijn. Hij zal je budget bepalen aan de hand van je inkomsten, eventuele schulden en andere zaken, bijvoorbeeld of je samen met een partner gaat aankopen of alleen.
Een starterslening kan voor jongeren tot 35 jaar ook interessant zijn. Een starterslening overbrugt het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van jouw eerste koopwoning. Hierdoor wordt het kopen van jouw eerste woning tóch haalbaar. Het verschilt per gemeente of er een starterslening mogelijk is. Voordat je gaat kopen kan het dus handig zijn om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt en/of je gemeente hiervoor mogelijkheden heeft.
Tot slot, kijk naar de mogelijkheden van belastingvrij schenken. Misschien willen familieleden je financieel ondersteunen. In 2024 mogen ouders hun kind jaarlijks € 6.633 schenken. Dit bedrag mogen ze eenmalig verhogen tot € 31.813, – als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. (Belastingdienst, 2024)
Tijdens de huizenjacht is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Stel een lijst samen van must-haves en nice-to-haves, Als je weet wat je wil is zoeken vaak een stuk makkelijker. Er valt dan namelijk al heel veel af. In de huidige krappe markt kan het ook verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die kijkt met je mee en kent de markt natuurlijk als geen ander. Bezoek verschillende huizen om een gevoel te krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. Vergeet niet om ook de buurt goed te verkennen; de omgeving waarin je woont is net zo belangrijk als de woning zelf. Je kunt huizen zoeken op websites en social media pagina’s van onder andere makelaars, of via websites als funda.nl en huispedia.nl.
Het is zover, je hebt je droomhuis gevonden dat bij je financiële mogelijkheden past en je kunt niet wachten om het te kopen. Dit is een spannende fase. Om erachter te komen wat een redelijk bod is, kun je onderzoeken waar woningen in de buurt recent voor zijn verkocht. Ook hier kan een aankoopmakelaar natuurlijk van toegevoegde waarde zijn. Vergeet niet om ook de staat van het huis goed te bekijken om zo te bepalen wat er eventueel nog aan onderhoud aan zit te komen.
Nadat je een goed beeld hebt van de marktwaarde van de woning, is het tijd om een bod uit te brengen. Dit bod moet hoog genoeg zijn zodat de verkoper serieus over je bod gaat nadenken.
Bij het uitbrengen van een bod, dien je dus rekening te houden met verschillende factoren, zoals de tijd dat het huis al te koop staat, de staat van de woning, en de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Als je het bod doet, kun je ook overwegen om voorwaarden op te nemen, zoals een financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring.
Gefeliciteerd, je bod is geaccepteerd! Nu is het tijd om het koopcontract te tekenen. Dit is een belangrijke stap in het aankoopproces, want hiermee leg je de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt officieel vast. Het koopcontract bevat onder andere de overeengekomen koopprijs, de opleverdatum, en eventuele ontbindende voorwaarden, zoals het financieringsvoorbehoud of de bouwkundige keuring.
Het contract is bindend zodra beide partijen hebben getekend. Als koper heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd waarin je zonder reden kunt afzien van de koop.
Als je het koopcontract hebt getekend onder voorbehoud van financiering, heb je de mogelijkheid om de koop te annuleren als het niet lukt om een hypotheek af te sluiten. Dit geeft je extra zekerheid zodat je niet vastzit aan de koop als je de financiering niet rond krijgt.
Zeker niet onbelangrijk. Het afsluiten van je eerste hypotheek. Kies de hypotheek met een hypotheekadviseur, je gaat de hypotheek namelijk voor een lange tijd aan. Het is daarom belangrijk dat de hypotheek nu maar ook later betaalbaar blijft. Een hypotheekadviseur spreekt met jou verschillende scenario’s door, zodat je een hypotheek afsluit die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
De notaris speelt een belangrijke rol bij de koop van je eerste huis. Als je het koopcontract met jouw makelaar of hypotheekadviseur hebt opgesteld, geef je de notaris een origineel exemplaar van de overeenkomst. De notaris gaat dan aan de slag om alles in goede banen te leiden.
De notaris zorgt ervoor dat de overdracht van het huis volgens de regels verloopt. Dit houdt in dat de notaris de leveringsakte en eventueel de hypotheekakte opstelt, de eigendom van de verkoper controleert, en nagaat of er eventuele oude hypotheken van de verkoper of andere bijzonderheden zoals beslagen op de woning rusten. Ook zorgt de notaris ervoor dat de aktes worden ingeschreven bij het Kadaster, zodat je officieel als eigenaar geregistreerd staat. Hiermee waarborgt de notaris dat de hele transactie wettelijk in orde is en je met een gerust hart van je nieuwe woning kunt genieten. Wel zo prettig.
Misschien wel het leukste moment van het hele koopproces. De sleuteloverdracht! Vanaf dat moment ben je officieel de trotse eigenaar van het huis. Eindelijk is het zover! Op de grote dag van de ondertekening van de aktes ga je eerst met de makelaar langs het huis om te controleren of het huis in de afgesproken staat is opgeleverd. Vervolgens ga je naar de notaris, waar samen de akten worden doorgenomen en je de kans krijgt om vragen te stellen. De notaris vraagt ook of je een woonhuisverzekering hebt afgesloten. Zijn de handtekeningen gezet, dan worden de sleutels aan tafel bij de notaris aan je overgedragen. Na het inschrijven van de akte bij het Kadaster ben je officieel de nieuwe eigenaar van het huis.
Wil je meer informatie ontvangen over wat een notaris voor je kan doen bij het kopen van een eerste huis? Of wil je persoonlijk een vraag stellen aan een van onze juridische experts? Dat kan altijd, wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Vergeet ook niet om je persoonlijke situatie goed te regelen. Koop je bijvoorbeeld samen met je partner een huis aan, denk er dan ook goed aan om de afspraken tussen jullie beiden goed vast te leggen in bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een testament.