Je gezamenlijke bezittingen verdelen. man en vrouw zitten met hun armen over elkaar heen | Het Notarieel

Einde relatie

Soms werkt het niet meer. En zit er niks anders op dan uit elkaar te gaan.

Wanneer jullie relatie eindigt, is er een aantal dingen die je moet regelen. Het verdelen van de gezamenlijke schulden en bezittingen bijvoorbeeld. Om dit in goed overleg te doen, kun je de hulp van een notaris inschakelen.

Want, hoe werkt de verdeling van een koopwoning, waar jullie beide eigenaar van zijn? Bij het verdelen van onroerend goed, zoals een huis, is tussenkomst van een notaris zeker nodig.

Akte van verdeling

Besluiten jullie dat jij of jouw (ex)-partner volledig eigenaar van jullie woning wordt? Dan zal de notaris een akte van verdeling opmaken. Hierin staan de afspraken die jullie gemaakt hebben over de (nieuwe) eigendomsverhouding, hypotheekschuld en eventuele overwaarde.

Besluiten jullie het huis te verkopen? Dan heb je geen akte van verdeling nodig. In dat geval verkoop je de woning en verdelen jullie de opbrengst, zoals jullie dat afgesproken hebben.

Testament aanpassen

Het beëindigen van een relatie is een emotionele periode. Er komt veel op je af. Het aanpassen van je testament is dan niet één van de eerste dingen waar je bij stilstaat. Toch is het heel belangrijk om, bij het veranderen van jouw persoonlijke situatie, je testament te herzien. En na te gaan of het nog wel bij jou past.

Als je dit niet controleert en wijzigt, bestaat de kans dat je nog steeds elkaars erfgenaam bent. Of dat jouw ex-partner, via gezamenlijke kinderen, jouw vermogen erft. Ondanks dat jullie niet meer samen zijn.

Samenlevingscontract ontbinden

Hebben jullie een samenlevingscontract, kijk dan eerst welke afspraken daarin zijn opgenomen over (privé) bezittingen en schulden.

Bij samenwoners is het soms onduidelijk of het samenlevingscontract wel of niet voorbij is, wanneer de relatie over is. In de meeste samenlevingsovereenkomsten staat dat de overeenkomst automatisch eindigt als je niet meer samenwoont. Echter is dit lastig wanneer jullie beide nog op hetzelfde adres staan ingeschreven. In zo’n situatie is het dan ook verstandig om schriftelijk aan te geven, dat jullie het contract opzeggen.

Over het beëindigen van het samenlevingscontract, kunnen uitzonderingen zijn opgenomen. Het is daarom goed om na te gaan wat jullie hebben afgesproken.

Wij staan voor je klaar

Hulp nodig bij de verdeling, het herzien van je testament of omtrent jullie samenlevingscontract? Neem contact met ons op om er zeker te van zijn dat jullie alles goed geregeld hebben.